Toisin kuin monet muut energiajärjestelmät, aurinkopaneelit vaativat vähän ylläpitoa. Vaikka paneelit ovat lähes huoltovapaita, niiden teho voi kuitenkin heikentyä lian ja pölyn kerääntyessä niiden pinnoille. Säännöllisellä huolenpidolla varmistat, että saat aurinkopaneeleista parhaan mahdollisen hyödyn ja pidennät niiden käyttöikää. Tässä artikkelissa kerromme, miksi aurinkopaneelien puhdistaminen kannattaa ja mitä asioita tulee huomioida.
Aurinkopaneelien oikeanlainen puhdistus varmistaa optimaalisen suorituskyvyn ja pidentää niiden käyttöikää. Puhdistuksen tarve vaihtelee paneelien sijainnin ja vuodenajan mukaan.
Sadevesi ja aurinkopaneelien kallistuskulma auttavat poistamaan kertynyttä likaa ja pölyä paneeleista. Tällöin ylimääräinen puhdistus ei ole tarpeen.
Paneelien puhdistuksessa on tärkeää toimia huolellisesti ja varoen. Varomaton käsittely ja väärät menetelmät voivat vahingoittaa paneelien pintaa ja aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä.
Aurinkopaneelien pesussa tulee käyttää oikeita välineitä ja huomioida työturvallisuus riskien minimoimiseksi. Jos et ole varma, miten paneelit pestään oikeaoppisesti, turvaudu ammattilaisen apuun.
Aurinkopaneelien puhdistus on tärkeää, jotta ne toimivat tehokkaasti koko elinkaarensa ajan. Likaiset aurinkopaneelit eivät tuota sähköä yhtä tehokkaasti kuin puhtaat, ja likaantuminen ei ole ainoastaan näkyvä haitta, vaan sillä on suora merkitys energian tuottoon ja taloudelliseen kannattavuuteen. Kun aurinkopaneelien pesusta huolehditaan, sähköntuotto paranee, käyttöikä pitenee ja lisäksi voit myös säästää sähkölaskussa. Kuitenkin pieni kerros likaa tai pölyä on normaalia, eikä vaikuta merkittävästi paneelien tuottoon.
Aurinkopaneelien kennoihin päätyvä pöly, lehdet ja lumi voivat estää auringonvalon pääsyn kennoihin ja heikentää tuotantoa jopa 20–30%. Huoltamatta jääneet aurinkopaneelit voivat myös muodostaa turvallisuusriskin.
Aurinkopaneelit on hyvä puhdistaa tarvittaessa, erityisesti keväällä ja syksyllä, jolloin siitepöly ja lehdet kerääntyvät paneelien pinnalle. Puhdistuksen tarve riippuu kuitenkin monesta tekijästä, kuten paneelien sijainnista, lähiympäristöstä ja sääolosuhteista. Seuraamalla paneelien ulkonäköä ja energiatehokkuutta voit arvioida puhdistuksen tarpeellisuuden.
Aurinkopaneelien sijainti ja ympäristön olosuhteet vaikuttavat siihen, kuinka nopeasti ja millä tavoin aurinkopaneelit likaantuvat.
Kaupunkialueet: Ilmansaasteet, liikennepäästöt ja rakennuspöly voivat lisätä puhdistuksen tarvetta.
Metsäiset alueet: Paneelien lähimaastossa olevat puut pudottavat lehtiä, neulasia ja siitepölyä pinnoille, mikä voi lisätä puhdistuksen tarvetta keväällä ja syksyllä.
Rannikkoalueet: Suolainen meri-ilma voi muodostaa paneeleihin suolakerrostumia, jotka heikentävät paneelien suorituskykyä.
Teollisuusalueet: Teollisuudessa syntyvät päästöt, noki ja kemikaalit voivat kerryttää ylimääräistä likaa paneeleihin, mikä korostaa säännöllisen puhdistuksen merkitystä.
Sade on luonnollinen ja tehokas keino pitää aurinkopaneelit puhtaana. Säännölliset vesisateet huuhtovat kevyttä pölyä ja likaa pois. Aurinkopaneelin kallistuskulmalla on vaikutusta sateen puhdistustehokkuuteen, sillä riittävä kallistuskulma edesauttaa veden ja lian valumista pois. On kuitenkin hyvä huomioida, että pinttynyt lika, kuten siitepölykerrostumat, pihka, lintujen jätökset ja noki eivät puhdistu pelkällä sadevedellä.
Suomessa vuodenajat lisäävät tarvetta aurinkopaneelien pesuun ja tuovat mukanaan omat haasteensa.
Kevät- ja kesäkaudella siitepöly voi kertyä aurinkopaneelien pinnalle ja muodostaa paksun keltavihertävän kerroksen. Tämä ei ole pelkästään näkyvä haitta, vaan pölyn pinttyessä ja kerrostuessa se voi muodostaa tiiviin valoaläpäisettömän kalvon paneelien pinnalle. Tällöin pelkkä sade ei välttämättä riitä puhdistamaan paneelien pintaa tehokkaasti.
Talvella aurinkopaneelien päälle voi kertyä lunta, mutta sen poistaminen ei useimmiten ole välttämätöntä. Talvikuukausina auringonvalo on vähäistä, ja paneelien tuotto jää keskimäärin noin 10% koko vuoden kokonaistuotosta. Usein kevätaurinko hoitaa lumen sulattamisen luonnollisesti, ja samalla valunut lumi voi viedä mukanaan myös pintaan kertynyttä likaa.
Lumen poistamista kannattaa harkita vain silloin, jos lumikerros estää selvästi valon pääsyn paneeleihin ja tuotanto laskee merkittävästi. Jos päätät poistaa lunta itse, on tärkeää toimia erittäin varovaisesti. Vääränlaiset välineet tai liian kova käsittely voivat vaurioittaa paneelin pintaa, ja pahimmassa tapauksessa halkeama voi päästää vettä rakenteisiin, mikä voi aiheuttaa oikosulun tai jopa tulipalon. Lisäksi painava lumi voi rasittaa kiinnityksiä tai vaurioittaa kattoa, jos sitä pudotetaan hallitsemattomasti.
Paras tapa toimia on arvioida tilanne tapauskohtaisesti: paljonko aurinkopaneelisi tuottavat talvella ja kuinka paksu lumikerros on paneelien päällä. Usein luonnollinen sulaminen on sekä turvallisin että taloudellisin ratkaisu.
Kun aurinkopaneelien puhdistuksen tarve on todettu, aloita puhdistussuunnitelman luominen. Paneelien puhdistuksessa huolellisuus ja varovaisuus on tärkeää, sillä väärät menetelmät voivat aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Naarmut ja vauriot voivat syntyä varomattoman käsittelyn seurauksena.
Monessa tilanteessa pesu on hyvä jättää ammattilaisen tehtäväksi. Jos kuitenkin haluat puhdistaa paneelit itse, varmista, että sinulla on riittävät tiedot ja taidot puhdistukseen liittyen.
Puhdistuksen voi tehdä pehmeällä harjalla, jonka harjakset ovat riittävän pehmeitä, eivätkä aiheuta naarmuja. Pitkävartiset harjat ja lisäosat voivat olla avuksi puhdistuksessa, jolloin katolle kiipeämisen tai kurottelun tarve vähenee.
Monessa tilanteessa puhdistukseen riittää pelkkä vesi, mutta pinttyneeseen likaan voi myös käyttää mietoa puhdistusainetta. Valitse neutraali puhdistusaine, joka ei sisällä hankaavia aineita, vahvoja kemikaaleja tai liuottimia. Varmista aina ennen pesua valitsemasi puhdistusaineen sopivuus.
Ennen aloitusta muista kytkeä järjestelmä pois päältä. Tutustu valmistajan ohjeisiin turvallisesta virtojen katkaisusta.
Aloita kastelemalla paneelit varovasti esimerkiksi puutarhaletkulla.
Jos pelkkä vesi ei riitä, paneelien puhdistus tapahtuu pehmeällä harjalla, sienellä tai mikrokuituliinalla.
Pesun jälkeen huuhtele paneelit vielä vedellä.
Anna paneelien kuivua joko itsestään tai kuivaa varovasti pehmeällä liinalla.
Aurinkopaneelien pesun aikana tehdyt virheet voivat helposti vahingoittaa paneeleja. Listasimme alle kolme yleistä virhettä, jotka kannattaa huomioida ennen puhdistuksen aloitusta.
Vääränlaiset menetelmät, kuten liian kovat harjat, sienet ja painepesurit, voivat vaurioittaa paneeleja pysyvästi ja pahimmassa tapauksessa tehdä niistä käyttökelvottomia.
Liian voimakkaiden kemikaalien käyttö pesun yhteydessä voi aiheuttaa kemikaalien pinttymistä paneelien pinnalle ja samalla aiheuttaa vahinkoa. Lisäksi kemikaalit voivat kulkeutua pesuveden mukana ympäristöön.
Vesijohtoveden runsasta käyttöä tulisi välttää, sillä veden sisältämä kalkki voi tarttua paneelien pintaan.
Aurinkopaneelien puhdistukseen liittyy turvallisuusriskejä, jotka on tärkeä huomioida ennen työhön ryhtymistä. Erityisesti talvella lumen poistoon liittyvät riskit ovat korkeita. Suurin vaara on, että lumenpudottaja liukastuu ja tipahtaa katolta. Katolle kiivettäessä käytä asianmukaisia turvavarusteita vuodenajasta riippumatta. Seinään tai maahan asennetut paneelit ovat helpompia ja turvallisempia puhdistaa.
Tarkista paneelien puhdistustarve: Arvioi tarvitsevatko paneelit pesua ja millaista likaa pintaan on tarttunut. Arvioi riskit ja puhdistuksesta saadut hyödyt, sillä paneelien pesu ei aina ole tuottavin ratkaisu.
Valitse sopiva päivä: Puhdista paneelit mieluiten viileänä ja pilvisenä päivänä. Helteisenä päivänä aurinkopaneelit ovat kuumia ja puhdistus on hankalampaa. Vältä myös samalla vaaratilanteita.
Huolehdi oikeista puhdistusvälineistä: Vältä vahvoja kemikaaleja, painepesuria ja hankaavia harjoja, jotka voivat vahingoittaa paneeleja.
Älä unohda turvallisuutta! Huolehdi työturvallisuudesta ja tarvittaessa pyydä ammattilaisen apua.
Tarkista lopputulos ja uusi pesu tarpeen mukaan: Varmista, että paneelit ovat puhtaat ja uusi pesu, tai käänny ammattilaisen puoleen tarvittaessa.
1KOMMA5° Suomi on uusiutuvan energian asiantuntija, joka on auttanut suomalaisia koteja päivittämään lämmitysjärjestelmänsä energiatehokkaammiksi ja ympäristöystävällisemmiksi jo vuodesta 2016. Olemme sitoutuneet tarjoamaan innovatiivisia ja korkealaatuisia ratkaisuja, jotka on suunniteltu erityisesti Pohjolan vaativiin sääolosuhteisiin.
Tarjoamme kokonaisvaltaisen ratkaisun, jossa yhdistyvät 1KOMMA5° Full-Black -aurinkopaneelit, tarkkaan suunniteltu mitoitus ja asiantunteva asennus. Lisäksi autamme sinua hyödyntämään tukimahdollisuudet ja optimoimaan ylijäämäsähkön käytön, jotta investointisi olisi mahdollisimman kannattava. 30 vuoden tehotakuu varmistaa, että saat aurinkopaneeleistasi pitkäaikaisen hyödyn.
1KOMMA5° Suomi tarjoaa täyden palvelun ratkaisun, joka kattaa kaiken aina asiantuntija-arvioinnista asennukseen ja huoltoon. Valitsemalla meidät saat sekä huippuluokan energiajärjestelmän että asiantuntevaa tukea jokaisessa vaiheessa – näin kotisi ei ole vain energiatehokkaampi, vaan myös ympäristöystävällisempi ja kustannustehokkaampi.
Tee kodistasi moderni ja kestävä – aloita energiapäivitys 1KOMMA5° Suomen kanssa jo tänään!