5 syytä asentaa aurinkopaneeleja katollesi

Säästöt sähkölaskuissa eivät ole ainoa syy asentaa aurinkopaneeleita katollesi. Se on merkittävä investointi myös ympäristön kannalta ja se lisää talosi arvoa. Olemme listanneet viisi tärkeintä syytä, miksi aurinkopaneelijärjestelmän hankkiminen kannattaa.
Julkaisija
1KOMMA5° Suomi
Päivitetty
Lukuaika
2 min
AURINKOENERGIA

Aurinkopaneelit ovat hyvä taloudellinen sijoitus

Vaikka aurinkopaneelien alkuinvestointi voi vaikuttaa suurelta, ne tarjoavat ilmaista energiaa jopa 30 vuoden ajan heti, kun investointi on maksettu takaisin. Tyypillisesti aurinkopaneelien kustannukset kattavat itsensä alle 10 vuodessa, minkä jälkeen voit nauttia taloudellisesta hyödystä niiden loppuelinkaaren ajan. Aurinkopaneelijärjestelmän vuotuinen tuotto-odotus on 5–10 prosenttia, mikä on huomattavasti enemmän kuin perinteiset säästömuodot pankissa.

En linjär graf över solcellers avkastning, solcellerna betalar av sig själv efter ca 10 år, därefter ger de vinst.

Aurinkopaneelit tekevät sinusta itsenäisen sähköntuottajan

Aurinkopaneeleiden asentamisen myötä voit tulla omavaraiseksi sähköntuotannossa. Tämä tarkoittaa, että et ole enää yhtä alttiina sähkön hinnan vaihteluille, ja voit hallita omia sähkökustannuksiasi paremmin. Aurinkoenergiajärjestelmäsi koosta ja kotisi sähkönkulutuksesta riippuen saatat pystyä myymään ylijäämäsähköä takaisin verkkoon ja ansaita rahaa sähköntuotannostasi.

On yleinen väärinkäsitys, että aurinkopaneelit eivät olisi Suomessa kannattava sijoitus. Tämä ei pidä paikkaansa, sillä aurinkopaneelit pystyvät tuottamaan sähköä tehokkaasti Suomen olosuhteissa, jopa silloin kun katto ei ole suunnattu suoraan etelään. Lisäksi aurinkopaneelit kykenevät tuottamaan energiaa myös pilvisinä päivinä, mikä lisää niiden tehokkuutta ja kannattavuutta pitkällä aikavälillä.

En liten i flicka i vitt line bredvid solceller

Aurinkoenergiajärjestelmät ovat hyviä ympäristölle

Kun asennat aurinkopaneeleja, osallistut taisteluun fossiilittomamman yhteiskunnan puolesta. Aurinko on energialähde, joka ei tuota hiilidioksidia eikä muita päästöjä, jotka vaikuttavat haitallisesti ympäristöön sähköntuotannon aikana. Lisäksi aurinkoenergiajärjestelmät toimivat äänettömästi, joten ne eivät aiheuta meluhaittaa naapurustolle.

Aurinkoenergiajärjestelmä nostaa talosi arvoa

Ympäristötietoisuus on yhä tärkeämpi tekijä ihmisille, erityisesti kun pohditaan kodin ostoa. Aurinkopaneelit eivät ainoastaan vähennä kotisi käyttökustannuksia, vaan ne myös tekevät asunnostasi houkuttelevamman potentiaalisille ostajille. 

Ruotsissa tehdyn tutkimuksen mukaan aurinkopaneelit ovat nostaneet omakotitalojen myyntihintoja keskimäärin 14 prosentilla. Samankaltaisia viitteitä on havaittu myös Suomessa, mikä osoittaa, että aurinkopaneelit lisäävät asuntojen markkina-arvoa ja tekevät niistä houkuttelevampia potentiaalisille ostajille. Aurinkopaneelien asennus on investointi, joka säilyttää arvonsa, ja saatat hyvinkin saada sijoituksellesi tuottoa, jos päätät myydä asuntosi 10 vuoden sisällä paneelien asentamisesta.

solcellsbidrag privatperson

Aurinkopaneelit ovat käytännössä huoltovapaita

Aurinkopaneelit eivät sisällä liikkuvia osia, jotka vaatisivat säännöllistä huoltoa. Lisäksi ne puhdistuvat suurelta osin itsestään – sade huuhtelee pölyn ja lian pois paneelien pinnalta. Jos paneelit peittyvät lumeen, voit harjata sen pois varovaisesti, mutta joskus tämäkin voi olla tarpeetonta, sillä aurinkopaneelien energiantuotanto on talvikaudella yleensä alhaisimmillaan.

Lue lisää!

0