Minkä aurinkopaneelin valitsen?

Aurinkopaneelit ovat yhä suositumpi valinta omakotitalojen energiaratkaisuksi. Ne tarjoavat mahdollisuuden tuottaa puhdasta, uusiutuvaa energiaa suoraan omalta katolta. Mutta minkä aurinkopaneelin valitsen? Tämä on kysymys, johon moni kotitalous etsii vastausta. Aurinkopaneelin valinta ei ole aina yksinkertaista, sillä vaihtoehtoja on monia. Tässä artikkelissa käymme läpi tärkeimmät seikat, jotka sinun tulisi ottaa huomioon.
Julkaisija
1KOMMA5° Suomi
Päivitetty
Lukuaika
5 min
AURINKOPANEELIN VALINTA

Aurinkopaneelien perusteet ja hyödyt

Aurinkopaneelit muuntavat auringonvalon sähköenergiaksi. Tämä tapahtuu niin sanotun fotovoltaisen ilmiön avulla.

Aurinkopaneelien suurin hyöty on niiden kyky tuottaa uusiutuvaa energiaa. Tämä vähentää riippuvuutta fossiilisista polttoaineista ja pienentää hiilijalanjälkeä.

Lisäksi aurinkopaneelit voivat tuoda merkittäviä säästöjä sähkölaskuun. Ne ovat pitkäikäinen investointi, joka maksaa itsensä takaisin ajan myötä.

Ett väggmonterat energilagrings batteri för solceller som hänger på en trävägg

Aurinkopaneelin valinnan merkitys

Aurinkopaneelin valinta on tärkeä osa aurinkoenergiajärjestelmän suunnittelua. Paneelin valintaan vaikuttavat monet tekijät, kuten kotisi sijainti, katon suuntaus ja kulma, sekä energiantarpeesi.

Eri aurinkopaneelit tuottavat eri määrän energiaa ja niillä on erilaiset hinnat. Siksi on tärkeää valita paneeli, joka sopii parhaiten omiin tarpeisiisi ja budjettiisi.

Hyvin suunniteltu ja asennettu aurinkoenergiajärjestelmä voi tuottaa suurimman osan kotisi sähköstä. Tämä vähentää sähkölaskuasi ja tekee kodistasi ympäristöystävällisemmän.

Ett väggmonterat energilagrings batteri för solceller som hänger på en trävägg

Musta kehys aurinkopaneeleissa

Aurinkopaneelien kehyksen väri voi vaikuttaa niiden ulkonäköön. Musta kehys on suosittu valinta, koska se antaa paneeleille siistin ja huomaamattoman ilmeen.

Musta kehys sopii hyvin monenlaisille katoille. Väri ei vaikuta aurinkopaneeleiden tehokkuuteen, mutta nykytekniikalla tehdään yleensä mustia aurinkopaneelin soluja, joten uusin tekniikka on usein tehty koko mustalla aurinkopaneelilla.

Aurinkopaneelit omakotitaloon – erityisnäkökohdat

Aurinkopaneelit ovat erinomainen valinta omakotitaloihin. Ne tarjoavat mahdollisuuden tuottaa omaa sähköä ja vähentää riippuvuutta sähköyhtiöstä.

Omakotitalon katon koko ja muoto vaikuttavat paneelien asennukseen. On tärkeää valita oikea määrä paneeleja, jotta ne sopivat katolle ja täyttävät talouden energiatarpeet.

Lisäksi on hyvä huomioida, että aurinkopaneelit voivat lisätä kiinteistön arvoa. Ne ovat siis investointi, joka voi tuottaa pitkällä aikavälillä.

Talo, jossa on ruskealla laatoitettu katto, on varustettu useilla aurinkopaneeleilla. Kotia ympäröivät korkeat puut ja vehreys, luoden rauhallisen ympäristön keitaan.

Aurinkopaneelin tuotanto ja tehokkuus

Aurinkopaneelin tuotanto riippuu useista tekijöistä. Näitä ovat esimerkiksi paneelin sijainti, kulma ja mahdolliset varjostukset.

Paneelin sijainti on tärkeä, koska se vaikuttaa siihen, kuinka paljon auringonvaloa paneeli saa. Suomessa parhaat tulokset saadaan, kun paneeli on suunnattu etelään.

Paneelin kulma vaikuttaa myös sen tehokkuuteen. Optimaalinen kulma riippuu sijainnista ja vuodenajasta.

  • Paneelin sijainti

  • Paneelin kulma

  • Mahdolliset varjostukset

Varjostukset voivat heikentää paneelin tuotantoa merkittävästi. On tärkeää suunnitella asennus siten, että varjostukset minimoidaan.

Aurinkopaneelin hinta ja säästöt

Aurinkopaneelin hinta voi tuntua aluksi korkealta. Kuitenkin, kun otetaan huomioon säästöt sähkölaskussa, investointi maksaa itsensä takaisin reilusti alle kymmenessä vuodessa.

Säästöt riippuvat monista tekijöistä. Näitä ovat esimerkiksi kotitalouden sähkönkulutus ja aurinkopaneelin tuotanto. On tärkeää laskea, kuinka paljon aurinkopaneeli voi tuottaa sähköä vuodessa. Tämä auttaa arvioimaan, kuinka nopeasti investointi maksaa itsensä takaisin, joka voi olla lähellä viittä vuotta, sähkön hintojen kasvaessa.

Lisäksi, aurinkopaneelit voivat nostaa kiinteistön arvoa. Tämä on hyvä ottaa huomioon, jos suunnittelet myyväsi kiinteistön tulevaisuudessa.

Eri aurinkopaneelityypit ja niiden vertailu

Aurinkopaneelit eivät ole yhden koon ratkaisu. Ne tulevat eri tyypeissä, joilla on omat etunsa ja haittansa.

Vuodesta 2020 alkaen aurinkopaneelit ovat siirtyneet standardimitoista eri kokoihin, sillä aurinkokennot valmistetaan nyt eri kokoisina. Koska aurinkopaneelien mitat vaihtelevat, on tärkeämpää verrata watteja neliömetriä kohden kuin watteja aurinkopaneelia kohden.

Muita asioita, joita sinun tulisi tarkastella valitessasi aurinkopaneeleja, ovat takuut, kestävyys ja käyttöikä. Sinun tulisi myös valita sertifioidut aurinkopaneelit, jotka täyttävät ainakin IEC 61215 ja IEC 61730 standardit.

Yleisesti aurinkopaneeli on alla kaksi metriä pitkä ja vähän yli metrin leveä. Kannattaa asiantuntijan kanssa suunnitella aurinkopaneelit katolle oikeaan kohtaan ja niin, että lumiesteille jää riittävästi tilaa. Mitat ja tehokkuus ovat siis tärkeitä tekijöitä.

Ett väggmonterat energilagrings batteri för solceller som hänger på en trävägg

Asennus, huolto ja takuut

Aurinkopaneelien asennus on tärkeä osa prosessia. Ammattilaisen asentama järjestelmä takaa parhaan suorituskyvyn.

Huolto on yleensä vähäistä. Puhdistus ja tarkastus kerran vuodessa riittää useimmiten.

Takuut ovat myös tärkeitä. Ne suojaavat investointiasi ja tarjoavat mielenrauhaa. 1KOMMA5° Suomessa tarjoamme aurinkopaneeleillemme erittäin pitkät takuuajat, jotka takaavat niiden pitkäikäisyyden. 25 vuoden tuotetakuu kattaa rakenteelliset vauriot, mukaan lukien paneelin lasin, alumiinin, kennot ja kaapelit. Lisäksi annamme 30 vuoden tuotantotakuun, joka takaa, että aurinkopaneelisi tuottavat vielä 30 vuoden kuluttua vähintään 87% alkuperäisestä tehostaan.

Teknologia kehittyy eteenpäin

Aurinkopaneeleiden koko ei ole ainoa asia, joka on muuttunut. Kahden vuoden takaisesta on myös tullut yleiseksi jakaa jokainen aurinkopaneeli kahteen osaan, mikä on tehnyt aurinkopaneeleista entistä tehokkaampia. 

Alan kehitystä seuraavat tietävät, että aurinkopaneelit hinnat ovat hieman laskeneet viime vuosina, mutta odottamisessa ei ole järkeä. Koska investointi aurinkopaneeleihin on sijoitus eikä kulu, on hyvä asentaa aurinkopaneelijärjestelmä jo tänään, jotta voit alkaa tuottaa sähköä ja saada pienemmän sähkölaskun.

Talo, jossa on ruskealla laatoitettu katto, on varustettu useilla aurinkopaneeleilla. Kotia ympäröivät korkeat puut ja vehreys, luoden rauhallisen ympäristön keitaan.

Aurinkopaneelin valinnan lopulliset vinkit

Aurinkopaneelin valinta ei ole aina helppoa. On monia tekijöitä, jotka on otettava huomioon.

Tärkeintä on ymmärtää omat energiantarpeesi ja budjettisi. Tämä auttaa sinua valitsemaan oikean kokoisen ja tyyppisen paneelin.

Seuraavassa on joitakin lopullisia vinkkejä aurinkopaneelin valintaan:

Tarkista paneelin tehokkuus ja takuu.

Pidä mielessä kotisi sijainti ja katon suuntaus.

Vertaile eri yritysten tarjouksia ja tuotteita.

Harkitse yritysten mainetta, referenssit ja onko niillä Tukesin sertifiointi.

Muista, että halvin vaihtoehto ei ole aina paras pitkällä aikavälillä.

Mitä tarjoamme

Tarjoamme aina kaksi erilaista ratkaisua aurinkopaneeleille asiakkaan olosuhteista riippuen. Olemme valinneet useita eri kokoisia ja tehoisia aurinkopaneeleja, jotka sopivat hyvin erilaisille katoille. Kaikki aurinkopaneelimme ovat erittäin tehokkaita, ja ne on yhdistetty optimoijaan, joka tekee aurinkosähköjärjestelmästäsi turvallisemman, vähemmän herkäksi varjoille ja varmistaa, että se voi tuottaa sähköä, vaikka osa katosta ei saisikaan aurinkoa.

Jos harkitset investoimista aurinkokennoihin ja haluat lisätietoja siitä, mitkä aurinkopaneelit sinun tulisi valita, olet lämpimästi tervetullut ottamaan meihin yhteyttä, ja autamme sinua!

Haluatko lukea lisää?